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My detlr Ms. Pandak: 

 
You ask certain questions requiring an Interpretation of SS 4.2(7)(b) and 4.3(B)(2) of Part IV of the Chesapeajce 

Bay Preservation A-re& Designation and Mannement Regula- tions, VR 173-02-01 (the "Regulations"). 6:1 Va. Reg3. 
Reg. 11, 16, 17-18 (1989) ("6tl Va. Regs.'). 

1. Applicable statute and Regulations 

Section 10.1-2115 of the Code of Virginia, a portion, of the Chesapedke Etay Presm- Ar')ation Act, SS 10.1-
2100 through 10.1-2115, provides that the Act "shan not dffect :7 eated rights of any landowner under existing law.' 

The Chesapeake Bay Local A-ssistance B@oard has promulgated the Regulations pur- suant to S 10.1-2107(A) to 
'establish criteria for use by local governments In -granting, denying, or modifying requests to rezone, subdivide, or to 
use'and develop land In' Ches- apeake Bay Preservation Areas designated by the locality. 

Section 4.1(A) of the Regulations provides that the land use and development per- formance criteria 'become 
mandatory upon the local program adoption date.' 6il Va. Re .ga., 3upra, at 15-16. The local prog7rarn adoption date Is 
the date a local government meets the requirements of having (1) a map delineating Chesap-eake Bay Preservation Areas 
In the locality, and (2) performance criteria applying In Chesapeake Etay Preserva- tion Areas In that locality that 
employ the requirements of Part IV of the Regulations. Sao 6il Va. Reg@s., supm PL 4 S 1.4, at 12; Pt. 11, S 2.2(A)-(B), 
at 14. 

S-ection 4.2(7)(b) of the Regulations requires that any new comtruction must 

provide a reserve sewage disposal site with a capacity at least equal to that of the primau sewage 
disposal site.        This reserve sewage disposal site requirement sh&U not apply to any lot or parcel re-
corded prior to the effe,-- tive date of these regulations, and which lot or parcel Is not sufficient In 
capacity to accommodate a reserve sewage disposal site, as determined by the local health department. 
 
 
 
6:1 Va. Regs.,.supra, at 16. 
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Se@ction 4.3(Bq) of the Regulations provides that when the &PPlication of the required buffer area In a 
Resource Protection Axea 

would result In the loss of a buildable area on a lot or pamel recorded prior to the effective date of 
these regulations, modificationx to the width of the buffer may be &Rowed In accordance with the 
followirq criteria 

a. Mo-dificiLtion-s to the buffer area shall t>e the minimum n"ess&U to achieve a reasonable 
buildable area for a principal structure and n"essm7 utilities. 

b. Where possible, an area equal to the area encroachin the buffer area .3hall t@-- established 
elsewhere on the lot or parcel In a way to maximize water gutdity protection. 

c. In no ea" sha-U the reduced portion of the buffer area be less than 50 feet In width. 

6:1 Va. Reg3., supra, at 18. 

S-ection 6.5 sets Octob-cr 1, 1989, as the effective date of the Regulatiom Bsl  .Va. Regs., 3upfu Pt. VI, at 24. 

II. Adopti n of Local Ordintknce TrfgZers Drainffeld and Buffer lZequirements 

Your fimt question Is whether the reserve sewage drainfield and full buffer area criteria should be applied to lots 
that we're recorded after C@ctober 1, 1989, but before the adoption of an ordinance Implementing the requirements of 
the Regulations. 

Until a to@enifty adopts an Implementing ordinance, there are no Chesap-eake Elay Preservation Area criteria 
to apply to lots In that locality. The Regulations are not self- executing on landowners. Section 4.1(A) provides that the 
'criteria b4--come mandatory upon the local prog-rafn adoption date.' 6:1 Va. ReV., sup@rm, at 15-18. It Is my opinion, 
therefore, that the criteria only affect a landowner aft" they are adopted by local ordinance. 

Upon adoiption of an ordinance, reserve drainf feld and f ull buf f er area requirementa apply to oLU lots except 
lots recorded prior to the eff"tive date of the Regulations that either (1) already are vested under a traditional vesting 
analysis, or (2) fa-U within the exception In S 4.2(7)(b) or S 4.3(B)(2), quoted above. 

'LBuffer requirements provide that a 100 foot buffer area ',3haU t>@e retained If present and established where It does not 
exist.' However, "a combination of a buffer area not less than 50 feet in width and appropriate best management practices [to 
achieve the purposes of the Resource Protection Areas) at least the equivalent of the 100 foot buffer area may b-c employed in lieu of 
the io-a root buffer.' 6.1 Va. Regs., supra S 4.3(B), at 18. 
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Under a traditional vesting analysis, vesting occurs when a building permit INS been Issued, or if no building 
permit has been Issued, when an owner has Incurred substantial good-faith expenditures based on local approval of his 
plans for development See Fai.-- tax County v. Adedical Structures, 213 Va. 355, 358, 192 S.E.2d 799, 801 (1972) 
(where special use permit was granted under existing zoning, bona fide site plan was filed and diligently pursued, and 
substantial expense was Incurred In good faith before change In zoning requirements, permittee had vested right to land 
use described In use permit). See al3o 1989 Attly Gen. Ann. Rep. 32. A vested project may be completed a-a permitted, 
even though it cannot comply with current requirements. 

Ill. Lot5 Recorded Prior to October 1, 1989.- Have Limited Vested Rights 

Your second question Is whether a landowner's rights to use of a lot have vested with respect to the reserve 
drainfleld and but ter requirements where (1) the lot was sub- divided before the effective date of the Regulations, but 
(2) the lot was not developed before the adoption of the local ordinance, and (3) no plans for development of the lot had 
been submitted to the locality for approval prior to the time of local ordinance adop- tion. 

As provided In SS 4.2(7)(b) and 4.3(13)(2), a lot that was recorded prior to October 1, 989p but was not 
developed before adoption of the local ordinance, and cannot meet the 

-eserve drainfield and full buffer requirements of the local ordinance and still retain a usable building site, does not have 
to meet those requirements, or In other words, Is vested as to those requirements. If the lot can be built upon and still 
meet the reserve drainfield and full buffer requirements, however, the exceVtiorLi and modifications In SS 4.2(7)(b) and 
4.3(B)(2) do not apply.. 6:1 Va. Regs., -vipm, at 16, 18. 

You also ask whether an owner who, before October 1, 1989, recorded a lot on which It is feasible to establish a 
reserve Grainfield and buffer, and who has submitted plans for development of the lot that have advanced far enough In 
the development proc- ess to be vested under a traditional vesting analysis, is required to comply with the RCIKU- 
lations. A prior Opinion of this Off Ice concludes: 

[Tjhe owner has established a vested right to use the land for the purpose appr,oved by the county, 
subject to the requirement that he comply wit-h the new requirements to the greatest extent poulble.' 
Beea'use nonconforming uses &re contrary to public policy, 'they a-re protected only to avoid Injustice 
and that is the limit of their protection against conformity.' A lot large enough to contain a vegetated 
buffer, therefore, must have such a buffer a-re& reserved, even though the owner has a vested right to 
use the parcel If the buffer requirements could not have been met. 

2Note that S 4.3(B)(2) authorizes a reduced buffer a-reil, not the elimination of all but- Seesupra note 1. 
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1989 Attly Gen. Ann. Rep., 3upra, at 36 citations omitted). Based on similar reasoning, I am of the opinion that an 
owner must comply with the reserve drainfield and buffer requirements on lots on which It Is feasible to meet those 
requirements, even If the own- er's rights to use of the property might otherwise be vested under a traditional vesting 
analysis. 

IV. Date of Common Law Vesting Is Date of Lo@cal OrdinaLnce Adoption 

Your final question Is what date the locality should use to determine vesting Issues. 13ecause, as discussed In 
Part I above, the Regulations take eff act only updh the adoption of a local ordinance, It is my opinion that the date of 
adoption of the local ordin&nce is the determinative date for analyzing a particular owner's common law vested rights. 
October 1, 1989 is the relevant date only for determining whether lots that were re- corded before that date, but that 
cannot meet the reserve drainficid and full buffer requirements, are elloble for the exceptions and m"fications discussed 
In PartlU above.                                                                                    

With kindest regards, I am 

Sincerely, 

 
 
 
Mary Sue Terry 
Attorney Gen4@ral 

6:3/333-170 

 


