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My dear Mr. Athey:’

You ask three questions regarding the aeaning of the physi-
cal examination and immunization requirements for admission of
students to public schools as ser forth in §§ 22.1-270 and
22.1-271.2 of the Code of Virginia. More specifically, you ask:

(1) whether an individual licensed to practice chiropractic
by the Virginia State Board of Medicine is a "qualified licensed
physician" for purposes of perforaing a physical examination
within the meaning of § 22.1-270(a)(i);

(2) whether such an indivicdual is a "licensed physician"
who may give a written certificaction that "one or more of the
required immunizations may be detrimenctal to the student's
health" as contemplated by § 22.1-271.2(C)(ii); and

(3) whether a general statemenc to the effect that the vac-
cines used for preschool immunization are contraindicated because
each of the vaccines is accompanied Ty a listing of certain
ootenrtially harmful side effects, where the statement does not
relate the general potential for naramful side effects to specific
medical conditions or circumstances of the child, satisfies the
requirements for an exemption from iamunization which are set
forth in § 22.1-271.2(C)(ii).

I. Chiropractor Is Not "Qualified ULicensed
Physician" for Purccses of § 22.1-270(A) (1)

Section 22.1-270(A) provides, in pertinent part: S
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"No pupil shall be admitted for the first time to aqy;puplﬁé -
<indergarten or elementary school in a school diviflon unless.
such pupil shall furnish, prior to admission, (i) .& report
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from a qualified licensed ohysician of a comprehensive
physical examination of a scope prescribed by the State
Health Commissioner performed no earlier than twelve months
orior to the date such pupil first enters such public kinder-
garten or elementary school or (ii) records establishing that
such pupil furnished such report upon prior admission to
another school or school division and providing the informa-
tion contained in such report." (Emphasis added.)

Vo definition of the term “"physician" is found in
Title 22.1; however, the term is defined in § 4-2(19) as "any
person duly authorized to practice medicine pursuant to the laws
of virginia," and in § 8.0l1-581.1 as "a person licensed to prac-
tice medicine or osteopathy in this Commonwealth pursuant to
Chapter 12 (§ 54-273 et seg.) of Title 54." Section 54-273(3)
defines the “"practice of medicine or osteopathy" as "the preven-—
tion, diagnosis and treatment of human physical or mental ail-
ments, conditions, diseases, pain or infirmities by any means Or
method." i

The "practice of chiropractic” is distinguished from the
practice of medicine or osteopathy in § 54-273(6) and is therein
defined to mean "the adjustment of the twenty-four movable verte-
brae of the spinal column, and assisting nature for the purpose
of normalizing the transmission of nerve energy-. It does not
include the use of surgery, obstetrics, osteopathy, nor the
administration nor prescribing of any drugs, medicines, serums or
vaccines."

A prior Opinion holds that diagnosis is contemplated as an
element of the healing arts, including chiropractic. See
1981-1982 Report otf the Attorney General at 193. The extent of
the examination necessary to make a diagnosis, however, was not
addressed. The physical examination required by § 22.1-270 is
“comprehensive" and is to be of a scope prescribed by the State
Health Commissioner. The standard School Entrance Physical Exam-
ination and Immunization Certification Form MCH 213B prescribes
the scope of that examination to include laboratory testing, such
as urinalysis, hemoglobin and tuberculin tests, as well as the
certification of the immunizations about which you inquire.

I am not aware whether the training the chiropractor in
question has received would enable him to interpret the reguired
laboratory tests. I note, however, that the second portion of
the form requires the examiner to certify that the child has
received a proper immunization.” Because chiropractors are spe-
cifically forbidden to prescribe or administer serums or vaccines



Virginia Board of Medicine
Guidance Document 85-2 Page 3/4

The Honorable Thomas W. Athey
October 25, 1986
Page 3

under § 54-273(6), it is my opinion that it would be .contrary to
the intent of the General Assembly ,to allow chiropractors to cer-
tify to the administration of immfnizations which they themselves
are not authorized to administer. s

»

In summary, because the scope cf the oreschool physical
examination, including the certification of immunization, exceeds
those areas to which a chiropractor's scope of practice is lim-
ited by § 54-273(6), I am of the opinion that a chiropractor is
not a “"qualified licensed physician® as contemplated by
§ 22.1-270. . -

II. Chiropractor Is Not "Licensed Physician".
as Contemplated by § 22.1-271.2(C)(ii)

Section 22.1-271.2(C)(ii) provides an exception to the immu-
nization requirements of Art. II of Ch. 14 of Title 22.1, if "the
school has written certification from a licensed ophysician or 2
local health department that one or more oOf the required iLmmuni-
zations may be detrimental to the student's health, .indicating
the specific nature and probable duration of the medical condi-
tion or circumstance that contraindicates immunization.” (Empha-
sis added.)

Because, as noted above, the administration or prescription
of any drugs, medicines, serums oOr vaccines is specifically
excluded from the definition of the practice of cairopractic in
§ 54-273(6), it is my opinion that a chiropractor may naot render
a professional opinion on the possible effects of such drugs,
medicines, vaccines or serums. Ffurthermore, because a chiroprac-
tor may testify as an expert witness in a court of law only with
respect to matters withan the scope of practice of chiropractic
as defined in § 54-273,“ I am also of the opinion that a chiro-

lthis interpretation is consistent with the language of
§ 8.01-401.2, which authorizes chiropractors to testify as expert
witnesses in a court of law as to “etiology, diagnosis, progno-.
sis, and disability, including anatomical, physiological, and
pathological considerations within the scope of the practice of
chiropractic as defined in § 54-273," but not as to other sub-
jects of medicine. Reading §§ 8.01-401.2 and 54-273 together,
the General Assembly has specifically limited the authority of
chiropractors to render opinions in a court of law to matters

involving the spinal column and the transmission of nerve energy.

2See supra note 1.
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practor may not render an opinion to the State tiealth Department
on a subject about which he may.notrtender an opinion in a . court
of law. As a result, it is my opinion that the certification . .
required by § 22.1-271.2(C)(ii) is outside the scope of the prac-
tice 'of chiropractic and that the "licensed physician® to which
the statute refers does not include a doctor of chiropractic.

III. Statement that Specific Vaccines Are
Contraindicated Because of Potential Side Effects
Does Not Satisfy Requirements of § 22.1-271.2(C)(1ii)

Your third question asks whether a statement by a "licensed’.
physician” that "(t]he vaccines are specifically contraindicated
because of potential allergic reactions including fever, convul-
sion, brain damage, encephalopathy, ataxia, hyperactivity, sei-
zure, retardation, aseptic meningitis, hemiparesis, and death and
the condition is permanent" (emphasis in original) satisfies the
requirement of § 22.1-271.2(C)(ii). Because § 22.1-271(c)(ii)
requires that the statement indicate "the specific nature and
probable duration of the medical condition or cilrcumstance that
contraindicates immunization" (emphasis added), a statement of
potential side effects, without more, is, in my opinion, insuffi-
cient to satisfy the statutory requirement.

The obvious purpose of § 22.1-271.2(C)(ii) is to exempt
children from the immunization reguirement when it has been dem-
onstrated that immunization poses a higher risk to the student's
health than the risk of contracting one of the diseases against
which the immunization is directed. The statement proffered
above is a generalization not meeting the purpose or intent ot
the certification requirement set forth in the statute. Accord-

ingly, I am of the opinion that the statement is not legally suf-
ficient.

With kindest regards, I am

Sincerely,

Mary Sue Terry
Attorney General
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