MEMORANDUM

TO: Patti Higgins
Information Services Division

DATE: December 22, 1986

SUBJECT: Computation of interest

In response to your memorandum of December 4, 1986, requesting
clarification of the interest computation rules, I offer the
following:

Section 58.1-1812 permits the department to charge interest on
only the interest included in the original assessment. This is
sometimes referred to as the "one compounding" rule. To
understand its application to specific cases, one must
distinguish between the terms "assess," "charge" and "bill."

As used in § 58.1-1812, the term "assessment" has a definite
meaning in the law. It means the act of determining that a tax
or penalty is due. Until that act of assessment occurs the
taxpayer has no obligation to pay, and we have no right to
collect. Even in jeopardy cases, we must first assess before we
can proceed to immediate collection. Once a tax and/or penalty
have been assessed, various rights and obligations flow
automatically from the act of assessment. Examples are
interest, right to apply for correction to the department or the
courts, collection methods, etc., many of which are tied to the
date of assessment. Section 58.1-1820 defines the date of
assessment as being the date on which we mail a written notice
that an act of assessment has occured.

Section 58.1-1812 uses the term "assess" when referring to taxes
and penalties. Then it says that interest shall be "charged" on
unpaid balances. The second paragraph talks about billing and
allows a 30 day grace period to pay a bill. Thus the law
distinguishes between formally assessing a tax or penalty,
charging interest on unpaid balances and billing. We must
assess a tax or penalty before we can collect it. Once an
assessment is made, we can charge and collect interest up to the
date of payment without formally assessing it.
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This distinction is significant. We cannot apply a refund to a
tax or penalty we have not yet assessed. However, if there is
an unpaid assessment, we can apply a refund to pay off the
assessment with interest accrued to date. We do not have to
"assess" current interest before we can collect it.

There can be several "assessments" for a taxable period. This
can occur when several penalties are assessed at different
times, e.g. 5% per month, or when are a series of changes in
federal taxable income due to federal audits. Each assessment
of tax or penalty must be made within the applicable statute of
limitations. Subsequent billings are not subject to the statute
of limitations. This is the primary reason why we must keep
track of the date of an assessment and distinguish an assessment
from a statement of account.

The responses to your examples are based on an analysis of which
piece of paper sent to the taxpayer is actually an assessment
and which is merely a second billing.

1. TRUE & TRUE
The "original assessment" is the only assessment. All

subsequent notices are merely bills or statements of account
with updated interest.

2. FALSE & FALSE
The original assessment is an assessment. No penalty can be
assessed, or interest charged, if the return was filed early
and the "notice of assessment" is mailed before the due
date. If this assessment is made after the due date then it
should include interest and any applicable penalties.

The "first additional assessment" is also an assessment
because a penalty is being assessed for the first time. All
subsequent notices are statements of accounts. Thus, any
interest included in the "first additional assessment"” could
be included in subsequent computations of interest on the
outstanding balance of this assessment.

When the second 5% penalty is assessed this will also be an
assessment because another penalty is being assessed. The
interest included in this assessment should be computed on
the unpaid balance of the previous assessment (i.e. the
"first additional assessment").

Note that under § 58.1-1820 the early filing of a return is
treated as a self-assessment of tax which is deemed made on
the date the return is due.
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3. TRUE
This stems from the rule applying payments first to tax,
then penalty, then interest. In practice, it is possible
that small amounts of interest in this situation may be
treated as "hot date" interest and manually charged off.

4. FALSE
The original assessment is the only assessment by the
department (the return is a "self assessment"). If we
"assess" the tax before the due date of the return we cannot
include penalty or interest. In fact, we really have no
legal right to demand payment until the due date.

Interest accrues from the due date of the return until the
date of payment. § 58.1-1812. However, when certain
penalties are assessed, the law imposing the penalty states
that interest shall accrue from some date other than the due
date of the return. For example: Late payment of
individual or corporate income tax, interest accrues from
one month after due date. §§ 58.1-351 and 58.1-455. (Note
that this is in conflict with § 58.1-1812.)

Because a taxpayer is not obligated to pay a tax before the
due date, perhaps an early tax due return should be handled
with a letter thanking the taxpayer for the early filing,
but advising the taxpayer that if we do not receive the tax
by the due date (or postmarked) we will have to assess
penalty and interest. Then our system would show only one
assessment which would include penalty and interest because
it was made after the due date.

5. TRUE & TRUE
The "original assessment"” is the only assessment. All
subsequent notices are merely bills or statements of account
with updated interest.

6. TRUE
The "original assessment" is the only assessment. All
subsequent notices are merely bills or statements of account
with updated interest.

I hope this answers your questions about interest.

it

Danny M. Payne, Director
Tax Policy Division




