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January 11, 2005 
 
Board of Accountancy response to the Economic Impact Analysis prepared by DPB 
 
 

The Board of Accountancy (Board) is in agreement with the Economic Impact 
Analysis prepared by DPB except as follows: 
 
 DPB recommends the Board require “CPAs to attest to their having read and 
understood the significant changes.”   The Board requires attestation each year at time of 
license renewal, as follows:  
 

“ Under  the penalties of per jury, I  cer tify that (i) I  have read, understand, 
and complied with the requirements for  renewal including Regulation 18 
VAC 5-21-80 F, paragraph 1, set for th below; and (ii) I  have not suppressed 
any information that might affect the Board of Accountancy's decision to 
renew my CPA license.”  

 
Specifically, each regulant shall certify full compliance with the Board’s 

standards of conduct and applicable standards of practice including newly promulgated 
regulations.  Affirmation alone does not help the regulant gain a better understanding of 
the complex statutes and regulations governing practice by Certified Public Accountants 
(CPA) and CPA firms.  A better understanding may be gained by realizing, on one’s own, 
there is a question or when questions are raised during a training session.  During training 
a variety of topics are reviewed with the opportunity for a variety of questions to be 
answered and issues to surface. 
 

During 2004, under the emergency regulations, regulants were required to 
complete the two hours of ethics Continuing Professional Education (CPE).  The Board 
has received many inquiries, stemming from information presented in ethics CPE 
workshops and online courses, requesting clarification of licensing requirements.  The 
Board suspected this would occur and after one year of training, there is strong evidence 
to support the need for and value of the ethics CPE. 
 

Continuing Professional Education (CPE) is defined in regulation, to mean:   
 

“ an integral par t of the lifelong learning required to provide competent 
services to the public; the formal set of activities that enables accounting 
professionals to maintain and increase their  professional competence.”    

 
Virginia CPAs and CPA firms spend thousands of dollars every year on 

CPE.  CPE is globally accepted as the standard indicator for continued competence 
among professionals in the accounting and auditing fields.  In 2006, the Board will 
require 150 semester hours of coursework to be allowed to take the CPA examination.  
Education at the entry point into the profession and on a continuing basis is integral to the 
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service excellence accorded to clients.  Submissions by CPAs during the CPE audits (30-
40 per month) since 2001 indicate wise subject matters choices, relevant to accounting 
career fields.   

 
The public is aware that CPAs are highly educated and there have been no 

requests to the Board to eliminate the CPE requirements including the newly promulgated 
requirements for ethics CPE. 

 
DPB recommends competency testing over CPE.  That is an alternative 

considered and rejected by the Board.  There is no evidence to support the theory that a 
test is more reliable than CPE.   Competency testing would require a change in the 
Uniform Accountancy Act or Virginia’s regulants would be out of step in the profession, 
nationally and internationally. 

 
 
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  


