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I 

ISSUE 

Some localities have proposed to expand various portions of their Resource Protection 
Areas. Based on the broad guidelines within the Chesapeake Bay Preservation and Designation 
and Management Regulations (VR 173-02-01), what additional land features may localities 
consider for a buffer or other lands (as defined in §§ 3.2.B.4 and 3.3.B.5)? 

BACKGROUND 

The buffer has been one of the most discussed requirements of the Regulations. 
Throughout the  regulatory development process, the Department and Board have considered 
variable or minimum width buffer areas. In a Fall 1988 memo to the Board, the Department 
suggested a buffer of "variable distance based on vegetative cover, soil type, slope and othe r 
factors." Department staff collected and presented the Board with various material on buffer 
effectiveness and efficiency. Proposed regulations in April 1989 said, "[a]s a minimum, the width 
of the buffer" shall be 100 feet landward of tidal features and waters or 50 feet landward of 
nontidal features and waters. The June 28, 1989 Regulations adopted a uniform buffer area “not 
less than" 100 feet. During the Governor's suspension of the regulatory process in 1989, 
commenters placed much emphasis on an applicant's ability to reduce the buffer with the use of 
equivalent measures'   Based on that influence, buffer performance standard language and criteria 
was developed and adopted in § 4.3.B to allow for buffer area reductions with certain conditions. 
Subsequent regulatory amendments have not changed any language dealing with buffer areas. 

The "other lands" concept was considered as early as October 1988. Draft regulations from 
April 1989 proposed RPAs to include "[sluch other lands as might qualify under the provisions of 
§ 2.A of this Part [Part 111] that local governments deem necessary to protect the quality of state 
waters." The June 28, 1989 Regulations struck the language "that local governments deem." The 
Attorney General's Office advised the Board that this language was implied. Subsequent 
regulatory amendments have not changed any language dealing with "other lands. " 

On October 9, 1991, the Attorney General's Office offered advice on the authority of local 
governments to expand Preservation Areas. On October 10, 1991, the Board referred this matter to 
its Policy Committee. The Committee met on November 8 and November 27, 1991 to discuss this 
issue. The critical question underlying the discussion was what did the Board intend its 
Regulations to mean regarding RPA expansion options. The Policy Committee and the Department 
developed a series of questions to help the Board make this determination. At its December 5, 
1991. meeting, the Board scheduled a special meeting for January 17, 1992 to discuss specifically 
the RPA expansion issue. The discussion was continued to the Board's regular meeting on January 
30, 1992. Public interest groups have taken a range of views on this issue. Opinions from very 
rigid, state- imposed limits to broad local discretion were presented. At the January 30th meeting, 
the Board established its guidance policy as to how this issue is interpreted. 
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LEGISLATIVE AND REGULATORY LANGUAGE 

Section 10. 1-2107 of the Act says "the Board shall promulgate regulations which establish 
criteria for use by local governments to determine the ecological and geographic extent of 
Chesapeake Bay Preservation Areas." Section 10.1-2109.A requires Tidewater Virginia localities 
to "use the criteria developed by the Board to determine the extent of the Chesapeake Bay 
Preservation Areas within their jurisdiction." 

Both the Act and Regulations provide the overall purpose for state and local programs. 
"The purpose of these regulations is to protect and improve the water quality of the Chesapeake 
Bay, its tributaries, and other state waters by minimizing the effects of human activity upon these 
waters and  . . .the protection of certain lands called Chesapeake Bay Preservation Areas, which if 
improperly used or developed may result in substantial damage to the water quality of the 
Chesapeake Bay and its tributaries " (§ 1. 3 of the Regulations and § 10. 1-2 1 00 of the Act). 

Both the Act and Regulations give five charges to localities. "[L]ocal programs shall 
encourage and promote: (i) protection of existing high quality state waters and restoration of all 
other state waters to a condition or quality that will permit afl reasonable public uses . . . (ii) 
safeguarding the clean waters of the Commonwealth from pollution; (iii) prevention of any 
increase in pollution; (iv) reduction of existing pollution; and (v) promotion of water resource 
conservation . . . " (§ 2. 1 of the Regulations and § 10. 1-2107. B of the Act). 

Buffer areas are discussed in several places in the Regulations. Section 1.4 defines a 
buffer area as an "area of natural or established vegetation managed to protect other components 
of a Resource Protection Area and state waters from significant degradation due to land 
disturbances." Because buffer areas are part of a Resource Protection Area (RPA), the RPA 
definition is important as well. Both §§ 1.4 and 3.2.A define an RPA as "sensitive lands at or near 
the shoreline that have an intrinsic water quality value due to the ecological and biological 
processes they perform or are sensitive to impacts which may cause significant degradation to the 
quality of state waters.", Section 4.3 talks of a buffer area "effective in retarding runoff, preventing 
erosion, and filtering nonpoint source pollution from runoff." Section 4.3 also establishes buffer 
effectiveness criteria. 

Other lands are mentioned in two places in the Regulations: under both Resource 
Protection Areas and Resource Management Areas (§§ 3.2.B.4 and 3.3.B.5, respectively). The 
RPA definition is stated earlier in this document. Resource Management Areas (RMAs) must be 
"land types that, if improperly used or developed, have a potential for causing significant water 
quality degradation or for diminishing the functional value of the Resource Protection Area" (§ 
3.3.A). In addition, RMAs must be "large enough to provide significant water quality protection 
through the employment of the criteria in Part IV" (§ 3.3.C). 

ANALYSIS 

Nonpoint source (NPS) pollution is a cumulative phenomenon. Pollution loads are significant 
because so much land is involved.    NPS pollution is also an incremental phenomenon. Lands nearest to 
water resources are not necessarily the lands that contribute the most pollution. However, their proximity 
makes impact immediate. 

Early discussions about inclusion of different land types within Resource Protection Areas 
(RPAs) considered primary coastal sand dunes, bluffs and floodplains. The Board's ultimate 
rejection of mandating inclusion of these land types in RPAs was not a denial of' their 
appropriateness as RPA features. Rather, the Board lacked sufficient evidence to require their 
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inclusion for all of Tidewater. For example, floodplains were originally RPA land types but then 
moved to the RMA category, in part because of difficulty determining an appropriate definition for 
use throughout Tidewater Virginia. A beachfront floodplain is highly dependent on storm surge 
levels while a riverine floodplain may depend on upstream conditions. Staff investigated many 
local definitions; some had drainage area limitations, others had none. The Board instead chose to 
adopt a broad, federally-recognized definition so as to not preclude existing local definitions. 

To allow local customization, the Board also provided for the inc lusion of "other lands 
under the provisions of subsection A of § 3.2 of this part necessary to protect the quality of state 
waters" (§ 3.2.B.4). In addition, the buffer language of § 3.2.B.5 sets a minimum width of 100 
feet, but suggests ("not less than") the opportunity for an expansion. 

,Section 3.1 of the Regulations provides overall "direction for local government 
designation of the ecological and geographical extent of Chesapeake Bay Preservation. Areas." 
Therefore, Part III of the Regulations establishes designation criteria; Part IV the Performance 
criteria. That distinction is critical to this discussion. Without a designation, the performance 
criteria are immaterial. 

Accordingly, any discussion of the buffer area in § 4.3.B of the Regulations is intended to 
provide buffer performance and equivalency standards, not serve as a necessary condition for 
buffer designation. However, the Board and the Department note that an area capable of "retarding 
runoff, preventing erosion, and filtering nonpoint source pollution from runoff" (from § 4.3.B) 
would likely meet any other test suggested elsewhere in the Regulations. The assignation of a 
specific sediment and nutrient removal rate, 75% and 40% respectively, to a buffer area was 
intended to provide equivalency standards, not a designation criteria. 

So, if Part III contains the designation criteria, a closer examination of § 3.2 should provide 
certain guidelines for both minimum and extended designations. Section 3.2.A says 

Resource Protection Areas shall consist of sensitive lands at or near the shoreline 
that have an intrinsic water quality value due to the ecological and biological 
processes they perform or are sensitive to impacts which may cause significant 
degradation to the quality of state waters. In their natural condition, these lands 
provide for the removal, reduction, or assimilation of sediments, nutrients, and 
potentially harmful or toxic substances in runoff entering the Bay and its 
tributaries, and minimize the adverse effects of human activities on state waters 
and aquatic resources. 

The first sentence is prescriptive; the second, descriptive. While natural conditions of such 
features as tidal and nontidal wetlands almost always fit the description of the second sentence, the 
100-foot buffer area feature may not necessarily meet all or any of those functions. The 
effectiveness of a buffer to perform those functions, at any given time, is highly dependent on 
vegetative cover, soil type, slope, antecedent conditions and other factors.        To serve its 
intended function effectively, the buffer may have to be adjusted. 

Section 3.2.B.5 requires a "buffer area not less than 100 feet in width located adjacent to 
and landward of the [other RPAI components . . . and along both sides of any tributary stream" 
(emphasis added). This language was proposed by staff and accepted by the Board without 
question in September 1989. The intent is to allow localities to expand the buffer area provided a 
link to the purpose of the RPA and the Regulations can be shown. 
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In addition, § 3.2.B.4 appears to require inclusion of other lands necessary to protect the 
quality of state waters.  Again, the linkage is to the purpose of the RPA and the Regulations. 

In both the case of an expanded buffer or "other lands" designation, a reflection on the 
overall purpose of the Act and Regulations is prudent. Localities are charged with protecting and 
improving water quality. The Act sends a message that maintaining the status quo is not enough. 
The flexibility in the regulations, especially within the designation criteria, provides additional 
latitude for localities cognizant of those objectives. 

INTERPRETATION OF RPA DESIGNATION REGULATIONS 

1. The Board intends the Regulations to provide local governments with discretion to 
designate RPAs more expansive than the features prescribed in the Regualtions. 

2. Regarding the definition of RPA as "sensitive lands at or near the shoreline. . .", the Board 
intends the term "shoreline" to apply to tidal waters and all tributary streams (tidal and 
nontidal) as defined in the Regulations. 

3. The Board intends the Regulations to provide local governments with discretion to 
designate a buffer area with a width greater than 100 feet, in accordance with the definition 
of "buffer area" in § 1.4 of the Regulations. 

4. The Board intends that local governments may designate land features listed for consideration in 
the RMA designation as either expanded RPA buffer, in accordance with the definition of "buffer 
area" in § 1.4 of the Regulations, or as RPA "other lands" if they satisfy requirements of 3.2.A of 
the Regulations. That is: 

a. Combining the definition and descriptions of buffer areas in §§ 1.4, 3.2.A and 4.3.B 
of the Regulations, lands included in an expanded buffer should: 

(1) be an area of natural or established vegetation (§ 1.4 - definition); 

(2) be considered to have an intrinsic water quality value due to the ecological 
and biological processes they perform (§ 3.2.A) in Protecting other 
components of a Resource Protection Area and state waters from 
significant degradation due to land disturbance (§ 1.4 - definition -- 
emphasis added): 

(a) these lands provide for the removal, reduction, or assimilation of 
sediments, nutrients, and potentially harmful or toxic substances in 
runoff entering the Bay and its tributaries, and minimize the adverse 
effects of human activities on state waters and aquatic resources (§ 
3.2.A); 

(b) more specifically, they are considered effective in retarding runoff, 
preventing erosion, and filtering nonpoint source pollution from 
runoff (§ 4.3.B). 

b. Relying on the description of RPA land types in § 3.2.A of the Regulations,  
lands designated as RPA "other lands" should be considered to have an 
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5. 

6. 

intrinsic water quality value due to the ecological and biological processes they perform. 
Either 

(1) these lands provide for the removal, reduction, or assimilation of sediments, 
nutrients, and potentially harmful or toxic substances in runoff entering the 
Bay and its tributaries, and minimize the adverse effects of human activities 
on state waters and aquatic resources; 

or 

(2) they are considered sensitive to impacts which may cause significant 
degradation to the quality of state waters. 

The Board intends that local governments should determine whether these tests are satisfied, later 
documenting the decision process to the Board for is determination of consistency with the 
Regulations. 

If a local government determines that it has "other lands" that satisfy the above 
requirements of 3.2.A of the Regulations noted above, the Board intends the local 
government to have discretion whether or not to include such "other lands" in its RPA 
designation. 


