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SUBJECT: Real Estate Transactions

QUESTIONS

#1) How should a real estate firm report its income - i.e. physical location of agency,
physical location of property being sold, physical location of closing, etc?

Answer:; For any real estate firm physically located outside of Virginia, income
derived from services provided (i.e. listing and selling of realty) in
connection with the sale of Virginia realty would be Virginia source income
as defined by Code of Virginia § 58.1-302.

Firms located outside of Virginia doing business as corporations would
determine Virginia taxable income using allocation and apportionment. S
corporations, partnerships and limited liability companies with nonresident
shareholders, partners or members would also use apportionment and
allocation to determine income from Virginia sources. Nonresident sole
proprietorships would determine net income from Virginia sources based
upon proportional gross receipts related to the sales of real estate. (See
answer to Question #4 for additional detail.)

#2) What is the method that a firm should report the commissions to its individual
agents - should the commissions be identified by source property, or would that fall as
a responsibility of the individual agent?
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Answer: Real estate brokers and agents may be recognized as either independent
businesses or as employer-employee for federal income tax purposes.
(See I.LR.C. § 3508.) When the broker and agent are separate
businesses, the broker would be responsible for identifying the source of
their commissions only. Agents are responsible for identifying the source
of their own commissions. (Please note brokers may be designated as
the "real estate reporting person”, as defined in I.R.C. § 6045(e), and thus
be subject to the reporting requirements of Code of Virginia § 58.1-317 on
the sales of real property by nonresidents of Virginia.)

In the case of a nonresident agent/employee whose primary method of
compensation is commissions, income from Virginia sources would be
determined by reference to commissions derived from sales of Virginia
realty.

If the nonresident agent/employee’s compensation consists of a base
amount in addition to a commission, a portion of the base pay will be
apportioned to Virginia. The proper method of determining the amount of
base pay subject to Virginia individual income tax is to apportion this
income based on the amount of time spent performing services in Virginia
to the total amount of time spent performing services everywhere. For
example, if employees are paid by the hour, keep track of the hours spent
performing services in Virginia. (See PD 90-120.)

#3) Does the location of the actual closing have any ramifications on the source of
the commissions?

Answer: No, Code of Virginia § 58.1-302 would control. (i.e. services performed by
a firm or persons in connection with the sale of real property located in
Virginia.)

#4) If afirm is to report income based on the situs of a parcel, would the agency be
able to appropriate office expenses to the Virginia fees received, if the agency’s office
is located in Tennessee?

Answer:; Corporations with income from sources both within and without Virginia
must allocate and apportion its Virginia taxable income. S corporations,
partnerships and limited liability companies with nonresident shareholders,
partners or members will compute the Virginia source income of these
nonresidents in accordance with the corporate statutory formula. See
enclosed PD 88-165 and PD 90-114. (See also, VR § 630-4-391 (C).)
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A nonresident sole proprietor with income from business activity in
Virginia will utilize an apportionment formula based on the gross receipts
related to sales of real estate. Net income or loss from Virginia sources
will be determined by applying a gross receipts factor to the net income
or loss of the proprietorship reported on federal Schedule C. The gross
receipts factor is a fraction, the numerator of which is the gross receipts
related to the sales of real estate in Virginia and the denominator of which
is the gross receipts related to the sales of real estate everywhere.

#5) Are the commissions treated any differently when received by an agent who is
resident of a state with which Virginia has reciprocity? What are the ramifications of
this situation, if any?

Answer:

For the states that Virginia practices statutory reciprocity under Code of
Virginia § 58.1-332 (B), Virginia nonresident individuals are eligible for a
credit against their income tax liability for taxes paid to their state of
residence. For tax year 1994, Virginia practices this type of reciprocity
with Arizona, California, the District of Columbia and Oregon.

Under Code of Virginia § 58.1-342, Virginia practices reciprocity by both
statute or agreement for those individuals who commute daily to Virginia
for employment purposes. Code of Virginia § 58.1-342 designates special
situations where nonresidents with Virginia source income from salaries
and wages are not liable for the Virginia individual income tax. Code of
Virginia § 58.1-342 is inapplicable to the extent individuals receive income
other than salaries and wages. Therefore, income from real estate
commissions would not fall under the protection of Code of Virginia §
58.1-342.

Virginia currently has written agreements with Maryland, Pennsylvania
and West Virginia as authorized by Code of Virginia § 58.1-342 (B). The
District of Columbia and Kentucky are reciprocity states by virtue of the
operation of Code of Virginia § 58.1-342 (A).

SCENARIOS

>A Tennessee resident works as a commissioned agent for a real estate firm
physically located in Tennessee. The agent is licensed in both Tennessee and Virginia
and actively shows and sells property in both states. The agent makes a sale of real
estate located in Virginia for which a commission is generated.
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Is the commission treated as Virginia source income which should be

reported as such on a nonresident tax return?

Answer;

Answer;

Answer:

Yes, the commission would be Virginia source income as defined by Code
of Virginia § 58.1-302.

The agency for which the agent works will also receive a fee - is this
amount also deemed Virginia source income to the agency’s
owner/operator if a sole proprietorship, partners if a partnership, or the
corporation?

Yes, the commission received by the agency for the service of listing the
property would be Virginia source income. Also, corporations,
partnerships and sole proprietorships (see PD 88-212) which list and sell
real estate cannot avail themselves of protection under Public Law 86-
272. Public Law 86-272 applies to sales of tangible personal property and
would be inapplicable to services.

If the actual closing takes place at a Tennessee location (i.e. the
attorney’s office, the agency etc), does this have any impact?

No, see answer to question #3 above.

>A Tennessee agency holds the listing for a Virginia parcel. The parcel is
included in a multi-listing service so that other agents may have the opportunity to show
and sell the property. When this property is sold, the agency holding the listing usually
receives a commission as well as the agent making the sale and his/her associated

agency.

Answer:

a) How is the commission received by the agency holding the listing
treated for income tax purposes? b) Does the source of the income
change since the agency holding the listing is once removed from the
actual sale?

Part a) : The commission received by a Tennessee agency for the service
of listing a Virginia property would be Virginia source income per the
answer to question #1 above.

Part b) : The character of the income to the listing agency is not
dependant upon who actually sells the property. Both parties to the
transaction will have Virginia source income.



