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I am in receipt of the attached regulation regarding the definition of “family day home”.
You have asked the Office of the Attorney General to review and determine if the State Board of
the Virginia Department of Social Services has the statutory authority to promulgate the
proposed regulation and if the proposed regulation comports with applicable state and federal

law.

This regulation is amending existing language to this Section - 22 VAC 40-111-10 - to
conform to House Bill 1570 and Senate Bill 1168, which were passed in the 2015 session of the
General Assembly, but became effective July 1, 2016. This legislation amended the definition of
“family day home” to lower the threshold required for licensure of family day homes to five
children at any one time, exclusive of the provider’s own children and any children residing in

the home.

It is my opinion that the State Board of DSS has the authority to promulgate this
regulation, subject to compliance with the provisions of Article 2 of the Administrative Process
Act (“APA™) and has not exceeded that authority.

It is my view that this regulation is exempt from the procedures of Article 2 of the APA
pursuant to Virginia Code § 2.2-4006(A)(4)(a). If you have any questions or need additional
information about these regulations, please contact me at 786-3450.

€o: Kim F. Piner, Esquire
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22VAC40-111-10. Definitions.

The following words and terms when used in this chapter shall have the following
meanings unless the context clearly indicates otherwise:

"Accessible" means capable of being entered, reached, or used.
"Adult" means any individual 18 years of age or older.

"Age-appropriate" means suitable to the chronological age and individual needs of
a child.

"Assistant" means an individual who helps the provider or substitute provider in the
care, protection, supervision , and guidance to children in the home.

"Body fluids" means urine, feces, vomit, blood, saliva, nasal discharge, and tissue
discharge.

"Caregiver" means an individual who provides care, protection, supervision, and
guidance to children in the home and includes the provider, substitute provider,

and assistant.
"Child" means an individual under 18 years of age.

"Child day program" means a regularly operating service arrangement for children
where, during the absence of a parent or guardian, a person or organization has
agreed to assume responsibility for the supervision, protection, and well-being of a
child under the age of 13 for less than a 24-hour period.

"Child with special needs" means a child with developmental disabilities, mental
retardation, emotional disturbance, sensory or motor impairment, or significant
chronic illness who requires special health surveillance or specialized programs,
interventions, technologies, or facilities.

"Cleaned" means treated in such a way as to remove dirt and debris by scrubbing
and washing with soap and water or detergent solution and rinsing with water.

"Commissioner" means the Commissioner of the Virginia Department of Social
Services.

"Department” means the Virginia Department of Social Services.

"Department's representative” means an employee or designee of the Virginia
Department of Social Services, acting as the authorized agent of the
commissioner.

"Evacuation” means movement of occupants out of the building to a safe area




near the building.

"Family day home" means a child day program offered in the residence of the
provider or the home of any of the children in care for one through 12 children
under the age of 13, exclusive of the provider's own children and any children who
reside in the home, when at least one child receives care for compensation. A
family day home serving five through 12 children, exclusive of the provider's own
children and any children who reside in the home, shall be licensed. A family day
home caring for more than four children under the age of two, including the
provider's own children and any children who reside in the home, shall be licensed
or voluntarily registered. A family day home where the children in care are all
related to the provider by blood or marriage shall not be required to be licensed.

"Good character and reputation" means knowledgeable and objective people
agree that the individual (i) maintains business, professional, family, and
community relationships that are characterized by honesty, fairness, and
truthfulness; and (ii) demonstrates a concern for the well-being of others to the
extent that the individual is considered suitable to be entrusted with the care,
guidance, and protection of children. Relatives by blood or marriage, and people
who are not knowledgeable of the individual, such as recent acquaintances, shall
not be considered objective references.

"High school program completion or the equivalent" means an individual has
earned a high school diploma or General Education Development (G.E.D.)
certificate, or has completed a program of home instruction equivalent to high
school completion.

"Inaccessible" means not capable of being entered, reached, or used.
"Infant" means a child from birth up to 16 months of age.
"Nighttime care" means care provided between 7 p.m. and 6 a.m.

"Parent" means the biological, foster or adoptive parent, legal guardian, or any
individual with responsibility for, or custody of a child enrolled in or in the process
of being enrolled in a family day home.

"Physician" means an individual licensed to practice medicine in any of the 50
states or the District of Columbia.

"Preschool" means children from two years up to the age of eligibility to attend
public school, age five by September 30 of that same year.

"Programmatic experience" means time spent working directly with children in a
group that is located away from the child's home. Work time shall be computed on
the basis of full-time work experience during the period prescribed or equivalent
work time over a longer period. Experience settings may include, but not be limited
to, a child day program, family day home, child day center, boys and girls club,
field placement, elementary school, or a faith-based organization.

"Provider" means an individual who is issued the family day home license by the
Department of Social Services and who has primary responsibility in providing
care, protection, supervision, and guidance of children in the family home.

"Relocation" means movement of occupants of the building to a safe location away
from the vicinity of the building.

"Residence" means principal legal dwelling or abode that is occupied for living
purposes by the provider and contains the facilities necessary for sleeping, eating,



cooking, and family living.

"Sanitized" means treated in such a way as to remove bacteria and viruses from
inanimate surfaces through first cleaning and secondly using a solution of one
tablespoon of bleach mixed with one gallon of water and prepared fresh daily or
using a sanitizing solution approved by the U.S. Environmental Protection Agency.
The surface of the item is sprayed or dipped into the sanitizing solution and then
allowed to air dry.

"School age" means eligible to attend public school, age five or older by
September 30 of that same year.

"Serious injury” means a wound or other specific damage to the body such as, but
not limited to, unconsciousness; broken bones; dislocation; deep cut requiring
stitches; poisoning; concussion; and a foreign object lodged in eye, nose, ear, or
other body orifice.

"Shelter-in-place" means movement of occupants of the building to designated
protected spaces within the building.

"Substitute provider" means an individual who meets the qualifications of a
provider; is designated by the provider; and who provides care, protection,
supervision, and guidance for children in the family day home when the provider is
absent from the home for more than two hours.

"Time out" means a discipline technique in which a child is moved for a brief time
away from the stimulation and reinforcement of ongoing activities and other
children in the group to allow the child who is losing self-control to regain
composure.

"Toddler" means a child from 16 months of age up to 24 months of age.






